Strona główna >> Wydarzenie >> Alternatywa Dla Samorzadow Konferencja Leasing Operacyjny Zwrotny Nieruchomosci

Alternatywa dla Samorządów - Konferencja Leasing Operacyjny Zwrotny Nieruchomości

Fundacja Polskiego Kongresu Gospodarczego, BOŚ Bank i Pracodawcy RP zorganizowali 22 lipca 2014 roku konferencję z udziałem przedstawicieli samorządów pt. Leasing operacyjny zwrotny nieruchomości komunalnych jako nowatorska metoda finansowania budżetu jednostek samorządu terytorialnego.

Premier Waldemar Pawlak, Prezes Fundacji Polskiego Kongresu Gospodarczego, podkreśił kluczową rolę samorządów w procesie planowania, podejmowania decyzji i realizacji inwestycji, najlepiej znających potrzeby swojego regionu, jak również jego najmocniejsze strony. Prezydent Pracodawców RP, przypominał, że dla lokalnego rozwoju potrzebne są wszelkie dodatkowe źródła finansowania – jak np. operacyjny leasing zwrotny nieruchomości komunalnych – które będą pomocne w realizacji rozsądnej polityki samorządowej.  Zalety korzystania z tego instrumentu finansowego podkreślał Mariusz Klimczak, Prezes Zarządu BOŚ Banku. Dodał, że dzięki takim spotkaniom jak wczorajsza konferencja samorządy mogą lepiej poznać zasady udzielania tego rodzaju wsparcia. Wspomniał również, że największą barierą dla jednostek samorządu terytorialnego, która w znaczący sposób ogranicza rozwój inwestycji w regionie, jest brak środków na wkład własny.

Podczas spotkania Starosta Kluczborski Piotr Pośpiech omówił studium przypadku leasingu operacyjnego nieruchomości w powiecie kluczborskim. Opis, procedurę uruchomienia i wymogi formalne tego rodzaju transakcji przybliżył uczestnikom konferencji Jacek Pierzyński, Prezes Zarządu BOŚ Bank Invest Management. Z kolei Kancelaria Prawna Piszcz, Norek i Wspólnicy przedstawiła formalno-prawne aspekty transakcji leasingu operacyjnego nieruchomości z udziałem jednostek samorządu terytorialnego. Nie zabrakło też omówienia aspektów podatkowych wspomnianego wsparcia, które przedstawiłJakub Flejszar, menedżer w dziale doradztwa podatkowego KPMG w Polsce.

*zdjęcia i tekst dzięki uprzejmości Pracodawców RP